Obecny czas: Czw Gru 04, 2008 11:50 pm

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
BURZA MÓZGÓW - Pomysł na spamerów w GG 
Autor Wiadomość
Nowicjusz

Dołączenie: Pon Wrz 08, 2008 7:47 am
Post BURZA MÓZGÓW - Pomysł na spamerów w GG
Witajcie!

Obecnie dostaję bardzo dużo SPAMu na GG. Reklamy stron rzekomo z muzyka, zdjęciami czy testem IQ (oczywiście nigdy w to nie klikam) rozsyłają zwykle automaty. Nie wiem jak Was ale mnie to wkurza strasznie. GG nie ma opcji autoryzacji kontaktów. Antyspam na serwerach GG działa jak działa. Blokowanie wszystkich nieznajomych nie wchodzi w grę bo czasem pisze do mnie potencjalny klient, czy coś. Aktualnie blokuje tych którzy przysyłają mi spam, ale to i tak nic nie daje bo spam przychodzi ciągle z nowych numerów. W opisie GG mam www.nospam.vipe.pl co czasem zadziała na nieuświadomego w kwestii spamu, ale nie na bota...

Jak sobie z tym poradzić z tym problemem?

Ja bym postawił na 2 rozwiązania:
- wprowadzenie autoryzacji kontaktów (prośba o autoryzację + kod obrazkowy)
- albo przy wysyłaniu wiadomości do nieznajomych wpisywać kody obrazkowe.

Macie jakieś własne pomysły? Może razem coś wymyślimy, może skłonimy GG do wprowadzenia innych mechanizmów spamowych.

Pon Wrz 08, 2008 8:14 am
Rozkręca się
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Lip 16, 2008 7:45 pm
Miejscowość: Bytów :P ale także wszystkie z gier xD
Post Re: BURZA MÓZGÓW - Pomysł na spamerów w GG
Być może warto było by stworzyć stronę z numerami spamującymi , i te numery byłyby blokowane za spam na jakiś określony czas. (oczywiście po potwierdzonym spamowaniu)
Lub dodać opcję ,,raportu'' w którym można byłoby zgłośić spam i ewentualnie numery byłyby blokowane na ok. 2 godziny, lub wprowadzić w ,,GG'' coś w rodzaju ,,anty spam'' czyli użytkownik nie mógłby pisac np. 5 wiadomości pod sobą tylko np. maxymalnie 2 i potem by pisało ,,proszę czekać na odpowiedź użytkownika z drugiej strony '' :P Może na coś jeszcze wpadnę to napiszę :P

Pewnie głupie pomysły dałem :(

Pon Wrz 08, 2008 3:07 pm
GG
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Sty 15, 2008 1:10 pm
Post Re: BURZA MÓZGÓW - Pomysł na spamerów w GG
Istnieje już coś takiego jak Centrum Bezpieczeństwa Gadu-Gadu - https://bezpieczne.gadu-gadu.pl/
Tam można zgłaszać wszelkie treści spamowe. Po zgłoszeniu teoretycznie numery spod których rozsyłany jest spam powinny zostać zablokowane.

Wto Wrz 09, 2008 12:04 pm
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ]