Obecny czas: Pią Lis 21, 2008 2:12 pm

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Powrót do korzeni :) 
Autor Wiadomość
Rozkręca się

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 11:22 am
Post Powrót do korzeni :)
Z programowaniem miałem doczynienia do czasu kiedy zakończyła się era Amigi, miałem swoją Amigę 600, byłem w 7-8 klasie podstawówki i przegrałem piracko (wówczas legalnie w Polsce), chyba na 7 czy 8 dyskietkach pakiet "Amiga AMOS" - był to język programowania oparty na poprzedniku, dobrze znanym wszystkim BASIC. Z BASIC kombinowałem na Commodore C64, zawsze interesowało mnie jak napisać jakąś grę, więc je listowałem i przyglądałem się masie niezrozumiałych wówczas poleceń. Na Amidze, w AMOS'ie było o wiele łatwiej, ponieważ był to już rozbudowany edytor do pisania programów zaopatrzony w kompilator, który umożliwiał testowanie i zamianę na samouruchamialne programy, a także masę przydatnych funkcji. Dodatkowo dyskietki zawierały wiele przykładów i dodatków, dźwięków, spritów i innych przydatnych do nauki programowania rzeczy. Chyba nie było prostrzego softu do stworzenia czegoś ciekawego, możliwości zdawały się nieograniczone, prostota pisania, nieskomplikowane komendy i książka w języku polskim dawały możliwości. Program, który powstawał w AMOSie miał do dyspozycji tzw. banki pamięci, w które można było pakować grafikę, muzykę, inne dane, a później wywoływać różnymi poleceniami w oparciu o zmienne i procedury. Procedury były świetnym ułatwieniem, były to tak jakby podprogramy - dodatkowe moduły, które można było wywoływać w dowolnym momencie ile razy potrzeba było, prz spełnieniu warunków np typu "If a=1 then _PROCEDURA1". Super sprawa dla początkujących :) Zmiennym można było przypisywać wartości, wysyłane przez mysz, klawiaturę lub joystik, co dawało możliwość tworzenia gier. Jako małolat, tworzyłem proste gierki z kumplami, demka, a nawet zrobiłem sobie programik w stylu windows commandera, może to nie były wielkie osiągnięcia, ale zabawy było dużo. I wyobrazić sobie że do dyspozycji przy tym prosty procesorek wraz z 1MB RAM, co ograniczało zabawę w pewnym momencie i trzeba było kombinować. Czasami trzeba było iść do kumpla co miał więcej RAMu żeby dokonać kompilacji programu. Gra którą stworzyliśmy zaczynała się mulić, ponieważ zbyt dużo pamięci zabierał sam AMOS i kod, mielenie tych procedur itd. Poprawnie należało stosować kod pisany w Assemblerze, co było rozwiązaniem, jednak tutaj zaczynała się wyższa szkoła jazdy, bo język maszynowy nie jest już taki przystępny, szczególnie dla samouków. To by było na tyle wspominek i moich doświadczeń z programowaniem, przestałem rozwijać naukę programowania gdyż zniechęciłem się trudniejszymi językami, które dynamicznie zaczęły funkcjonować, coraz trudniejsze, bardziej skomplikowane, dla informatyków a nie laików. Powstała lawina oprogramowania a gry na poziomie takim że nie trzeba nic mówić ;) Dzisiaj czasem coś skrobnę w HTML'u, który nie jest coprawda językiem programowania i raczkuję w PHP, to tyle ile mam doczynienia. Może ktoś z Was ma podobne wspomnienia. Pozdrawiam

Gracz_1

Image
Program/język "AMOS" (napisany w BASIC'u)

Źródło: http://ulisses32.sitesled.com/amiga/soft/uzytki.htm

Wto Cze 24, 2008 1:09 pm
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ]