Obecny czas: Pią Lis 21, 2008 1:54 pm

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Dlaczego właśnie Linux? 
Autor Wiadomość
Rozkręca się

Dołączenie: Śro Mar 12, 2008 4:34 pm
Post Dlaczego właśnie Linux?
Wszyscy znajomi informatycy pieją z zachwytu na temat Linuxa. W czym, oprócz swojej darmowości, jest lepszy niż Windows?

Śro Lip 02, 2008 2:55 pm
Redaktor
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Cze 03, 2008 9:51 am
Miejscowość: Internet
Post Re: Dlaczego właśnie Linux?
Najprawdopodobniej Ci Informatycy sa jeszcze nie doswiadczeni jesli chodzi o systemy operacyjne. Jest wiele OSow ktore sa lepsze od Linuxa :P np. "ojciec" linuxa czyli Unix. Ja uzywam systemow z rodziny *BSD i polecam osoba ktore chca miec kontrole "co, ile i jak" ma dzialac i wygladac na kompie. Sa to bardzo stabilne systemy na serwery oraz platformy rozrywkowe itp. Windows jest to typowy system na Desktopa ma sluzyc rozrywce czyli muza, gry, programy itp. ale na wszystkich innych OSach mozna uruchomic aplikacje z Windowsow. Na laptopie posiadam Windows Vista Home Premium i nie mam najmniejszych problemow (w koncu jak dbasz tak masz) wiec nie wykluczam Microsoftowych systemow z zycia bo To wlasnie ta firma placi duze pieniadze na rozwoj technologii komputerowej oraz badania z tym zwiazane.

To tylko moja skromna opinia ;)
Pozdroo

Śro Lip 02, 2008 4:33 pm
GGJabber
Redaktor
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Cze 30, 2008 8:20 pm
Miejscowość: Biskupiec
Linux może być, ale ja wolę Windows XP :)

Czw Lip 03, 2008 4:14 pm
GG
Redaktor
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Lip 07, 2008 9:11 pm
Miejscowość: Głogówek
Ja tez preferuję okienka z firmy MS ;] Już od początku działam na Windowsie i tak jakos zostało ;] Oczywiście, że w międzyczasie testowałem Mandrive, Ubuntu i inne dystrybucje typu OpenSource, ale jednak ostaje przy MS ;]

Czw Lip 17, 2008 3:18 pm
GG
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Sie 03, 2008 5:20 pm
Miejscowość: Wrocław
Ice_men napisał(a):
Najprawdopodobniej Ci Informatycy sa jeszcze nie doswiadczeni jesli chodzi o systemy operacyjne. Jest wiele OSow ktore sa lepsze od Linuxa :P

Wiele tzn jakie? bo ja kojarzę tylko Unixa Linuxa Windowsa i MacOS. Jeśli chodzi o wydajność hmm Linux i unix są do siebie bardzo podobne. Ich zaletą jest bardzo duża wydajność na słabszych maszynach ale jak już kolega zauważył Windows też jest dobry (pod warunkiem że ma się odpowiedni sprzęt :) ) Jeśli chodzi o os-y to każdy ma swoje plusy i minusy i jakiego będziecie używać zależy tylko i wyłącznie od potrzeb i upodobań :)

Wto Sie 05, 2008 9:58 am
Jabber
Rozkręca się
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Lip 10, 2008 11:09 am
glapa napisał(a):
Wiele tzn jakie? bo ja kojarzę tylko Unixa Linuxa Windowsa i MacOS.

Jest jeszcze FreeBSD.

Wto Sie 05, 2008 10:22 am
Rozkręca się
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Lip 16, 2008 7:45 pm
Miejscowość: Bytów :P ale także wszystkie z gier xD
Mi informatyk mówił iż Linux ma lepsze zabezpieczenia przed wirusami z neta i ogólnie, ale zapewne też korzystnym aspektem jest to iż jest darmowy i często aktualizowany :P Ale wadą jest brak gier, lub jak są to trzeba używać specjalnych programów do ich odpalenia, ale tez nie korzystne jest to iż jest bardziej skomplikowanym systemem, i to iż większość programów jest dostosowywanych do Windows :)

Czw Sie 28, 2008 11:27 pm
GG
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Sie 03, 2008 5:20 pm
Miejscowość: Wrocław
Nie ma się co oszukiwać linux jest dobry ale na desktop nadaje się tylko dla ludzi którzy potrafią go sobie podporządkować. O wiele wygodniejszy jest dla firm bo jest darmowy a do zadań biurowych się nadaje od razu po instalacji i nie wymaga mocnego sprzętu.

Pią Lis 07, 2008 9:30 pm
Jabber
Redaktor
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Paź 01, 2008 10:37 am
Miejscowość: Tarnów
co do linux`a / unix`a jestem użytkownikiem takich platform jak Slackware, Gentoo, Debian od 9 lat, odpowiem teraz wam na wszystkie pytania zadane wyżej i wątpliwości... co do gier? hm.. grac się da nie we wszystko lecz Linux nie jest (jeszcze) dystrybucja dla Maniaków gier... co następne bezpieczeństwo nie znam bardziej bezpiecznej platformy niż Linux... lecz jeżeli się zabiera za Linux`a z myślą o postawieniu serwera typu public. trzeba wiedzieć ze jest 99% szans ze ktoś się włamie lub jeżeli serwer robi dużo szumu w świecie internetu może zostać z DDoS`owany tzw. Flooding lecz aby uchronić się od tego typu atakami wystarczy go dobrze z konfigurować... lecz dla mnie Linux na zawsze pozostanie bez tzw. "okienek" Linux był tworzony z myślą o serwerowniach a nie o użytku codziennym przez nasze służby mundurowe... :)

Pozdrawiam

Wto Lis 18, 2008 11:04 am
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ]